Tuesday, January 17, 2006

Ovi suureen maailmaan


- Tai ainakin vähän suurempaan kuin oma piha

Teimme (siis Mikko teki) Artturille oven pihalta ”ulos” ihmisten olohuoneeseen. Se on malliltaan ns. kissanluukku, eikä Artturi ainakaan vielä eilen sisäistänyt sen käyttöä. Voi olla, että ovi on liian raskas siilin itsensä työntää auki. Mikko ei kyllä epäile Artturin voimia yhtään kun A on näyttänyt millaisia esteitä osaa raivata tieltään, jos oikein kovasti jonnekin haluaa. Ostin eilen uuden muovin Artturin pihalle. Entisen hajottua sanomalehdet olivat toimineet alustana. Tuli valtavan siistin näköistä, kun asensimme muovin paikalleen. Nyt kun Artturilla on ovi ulos, Artturin pihan seiniäkään ei tarvitse enää nostella pois tieltä iltalenkin ajaksi.

Matofarmi menestyy hyvin. Isoimmat uudet madot ovat jo melkein surkeimpien kaupasta ostettujen aikuisten kokoisia. Nostin toiveikkaasti isoimmat itse kasvatetut madot omaan purkkiinsa. Sieltä on sitten helppo tarjoilla niitä Artulle, jos ne vielä vähän pulskistuisivat ensin. Siirsin koppikset uuteen purkkiin ja yhdistin pikkumatopurkit. Laskin, että meillä on noin 40 koppista! Se on luultavasti aika suuri määrä yhden siilin talouteen mutta voihan matoja pakastaa jos niitä tulee aivan kamalasti.

Ja aloitin eilen jättisten kasvatuskokeilun. Jos jollakin on hyviä vinkkejä sen suhteen, niin apu on hyvin tervetullutta! Olen lukenut, että jättikset täytyisi eristään omiin ”yksiöihinsä”, jotta ne koteloituisivat. Mietin pääni puhki, mistä saisin hyviä yksiöitä. Ennen kuin sijoitin kamalasti mihinkään lokerikkoon, ajattelin kokeilla kertakäyttömukeja, joita sattui löytymään kotoa. Nyt matoset (kuusi kappaletta) mönkivät muovimukeissa. Niillä on hieman ruokaa mukana, ettei nälkä pääse yllättämään. Nämä mukit ovat tavallisessa matolaatikossa, eli irtokarkkirasiassa. Kansi on tietenkin vielä päällä :D Yritin kyllä eilen tarkkailla niitä ja näyttivät pysyvän mukeissa, mutta kansi on hyvä turva… Kurkin kyllä muutaman tunnin välein rasiaan, joko olisi jotain tapahtunut.

Tänään laitoin Artturille raksukuppiin makutestin: kolmea eri raksuja, jokaista kymmenen kappaletta. Aamulla voin tarkastaa, mikä on suurinta herkkua. Ennen kuin kukaan ehtii kysyä, että pidämmekö siiliraukkaamme ihan nälässä (yhteensä kupissa 30 raksua), kerron, että kyseinen kuppi on Artturin ”välipala”kuppi, joka on talossa makuuhuoneen lähellä. Sen lisäksi Artturi saa monipuolisen ilta-aterian, joka koostuu muun muassa elävistä ja säilötyistä hyönteisistä ja jauhelihasta. Raksuja on myös raksupallossa. Nyt kun Artturille on alkanut kelpaamaan monipuolinen eväs, raksujen syönti on vähentynyt paljon. Raksupalloon on jäänyt aina jotain, ja talossakin on ruokaa jäljellä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home